2024 Yılında Hangi Bebek Arabasını Tercih Etmeliyim ?

06-02-2024 16:29
2024 Yılında Hangi Bebek Arabasını Tercih Etmeliyim ?

Merhabalar, bugünkü yazımızda hangi bebek arabasını tercih etmeniz konusunda bilgi vereceğiz. Öncelikle bir bebek arabası alırken dikkat etmeniz gereken kriterler şunlardır :

1. Bebek arabası çeşitleri nelerdir ve kullanma amacınız nedir ?


2. Bebek arabası ağırlığı,


3. Tekerlekler ve dönüş açısı,


4. Katlanabilme kolaylığı ve yer kaplamaması,


5. Ana kucağı uyumu,


6. Yağmurluk, ayak örtüsü, çanta, suluk, vb. aparatları,


7. Yatabilme özelliği,


8. Tente uzunluğu ve kumaş yapısı.


Şimdi her bir maddeyi detaylı olarak inceleyelim.

1. Bebek arabası çeşitleri ve kullanma amacınız: Genel olarak bebek arabaları şu şekilde kategorize edilmektedir.

a. Tek bebek arabası : Yalnızca oturma ünitesi olan, dışarıda bebeğinizle seyahat etmenizi sağlayan, bebeğinizi oturtarak veya yatar pozisyonda kullanabileceğiniz bebek arabalarıdır.

b. Travel sistem bebek arabası : Oturma ünitesine ilave olarak, ana kucağının da bebek arabasına takılabileceği arabalardır. Yani bebeği ilk aylarda ana kucağına oturturken, aynı zamanda bu ana kucağı ile arabayla seyahat edebileceği sistemlerdir. Travel sistem bebek arabasını cazip kılan ve diğerlerinden ayıran temel özellik, birden çok fonksiyonu yerine getirebiliyor oluşudur.

Bu sistemlere oto koltuğu, ana kucağı veya portbebe gibi diğer araçlar monte edilebilmektedir. Bu araçlar gerektiğinde ana gövdeden ayrılır ve otomobilde ya da evde kullanılabilir. Yani otomobilde yolculuk ederken, oto koltuğunu arabadan ayırarak araç içine yerleştirebilirsiniz. Benzer şekilde ana kucağı da arabadan ayrılıp evde kullanılabilir.

Ana kucağı (halk dilinde puset), 0 grubu
(yenidoğan - bir yaş arası) oto koltuğu olarak kullanılması durumunda uygunluk testlerinden (Adac, I-Size, vb.) geçmiş olması gerekmektedir. Ayrıca ana kucaklarında kullanılan materyallerin, olası bir trafik kazasında bebeğe zarar vermeyecek şekilde seçilmesi gerekir. Örneğin; metal aksam bulunmamasına dikkat edilmelidir. Her oto koltuğunun arka kısmında üretim tarihi yer almaktadır. İçerisinde bulunan köpüklerin kullanım ömrü açısından tarihe dikkat edilmesi önerilmektedir.

c. Baston ve kabin boy bebek arabası : Hafif tasarımları, kolay katlanabilir özellikleri ve kompakt yapıları ile bu arabalar, sizi ve bebeğinizi her an yanınızda taşımanın konforunu sunar. Baston tipi bebek arabaları çok daha hafif yapıya sahip olabilmektedir. Rahatlıkla katlanabildiği için çok daha az yer kaplamaktadır. Baston tipi bebek arabalar tek elle rahatlıkla sürülebilen ürünlerdir. Şayet bebeğinizle kısa gezintilere çıkıyorsanız, kendinizi fazla zorlamamak adına baston tipi bebek arabalarını kullanabilirsiniz. Fakat bu arabaların sepet bölümü, travel sistemlere göre daha küçük kalabilmektedir. 

Kabin boy bebek arabaları ise, (adından da anlaşılacağı üzere) uçakla seyahat ederken kabin alanına sığdırabileceğiniz bebek arabalarıdır. Günlük kullanım için de tasarlanan bu arabalar ultra hafif bir yapıya sahiptir. Bu arabaları tek elle saniyeler içerisinde kolaylıkla kapatabilirsiniz. Böylece bebek arabanızı katlarken diğer bir elinizle bebeğinizi tutabilirsiniz.

d. İkiz Bebek Arabası:

Çift kişilik bebek arabaları; ikizlerin veya aynı yaştaki çocukların, yan yana veya arka arkaya seyahat etmesini sağlayan bebek arabası sistemleridir. Bu sistemler, sadece iki çocuğun birlikte seyahat etmesine yetecek kadar büyük olmakla kalmıyor, aynı zamanda geniş yan kapılardan ve diğer dar alanlardan kolaylıkla manevra yapabiliyor.

2. Bebek arabasının ağırlığı : Bir bebek arabasını tercih ederken en önemli kriterlerden birisi arabanın ağırlığı olmalıdır. Arabanın ne kadar fazla yük taşıma kapasitesi varsa, kendi ağırlığı da o kadar fazla olacaktır. Günümüzde 15 kg’dan fazla ağırlığa sahip arabalar bulunmaktadır. Bu ağırlıkta bir araba, özellikle annelerin arabayı katlayıp, aracın bagajına kaldırabilmesi için çok ağır gelecektir. Şunu belirtmekte fayda var ki; bebek arabanız ne kadar hafif olursa ebeveynler olarak sizler de o derece rahat edersiniz. 

3. Tekerlekler ve dönüş açısı : Bebek arabalarında bulunan ön ve arka tekerlekler, güvenlik ve rahat sürüş imkanı sağlamaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde; tekerleklerde kullanılan materyaller, tekerlerin boyutları ve dönüş açıları önem arz etmektedir. Tekerleklerde kullanılan materyal genelde plastik veya kauçuktan oluşmaktadır. Kauçuk materyale sahip tekerler daha yumuşak bir yapıda olduğu için anne ve babalar için daha rahat bir sürüş imkanı sağlamaktadır. Tekerleklerin boyutları ise kullanım amacınıza bağlı olarak değişmektedir. Şehir içi, park veya AVM gibi yerlerde kullanmayı düşünüyorsanız tekerlek boyutlarının çok büyük olmasına gerek yoktur. Ancak uzun doğa yürüyüşleri, düz olmayan zeminler gibi yerlerde kullanmayı düşünüyorsanız o halde tekerleklerin büyük olmasına dikkat etmeniz gerekir.



  1. Katlanabilme kolaylığı, manevra kabiliyeti ve yer kaplamaması : Bebek arabalarında ebeveynlerin en çok şikâyet ettiği ve soru sorduğu konuların başında arabanın nasıl katlandığı ve ne kadar yer kapladığı soruları gelmektedir. Unutmayınız ki, bebek arabası yalnızca bebeğinizin seyahat ettiği bir araç değil aynı zamanda sizin de hayatınızı kolaylaştıracak bir anne yardımcısıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde; bu yardımcı ne  kadar ergonomik olursa sizin hayatınız da o derece kolaylaşacaktır. Piyasada birçok türde ve şekilde kapanabilen bebek arabaları bulunmaktadır. Yine burada da en önemli faktör, sizin arabayı nerede kullanacağınız olacaktır. Örneğin; uçakla sık seyahat ediyorsanız ve arabanın uçağa sığmasını istiyor, minimal bir tasarım düşünüyorsanız o halde kabin boy ve tek elle katlanabilen bir model tercih etmelisiniz. Ancak kullanım amacınız; şehir içi, AVM, park gibi günlük yaşam kullanımları içinse bu durumda standart, tek elle ve kolay katlanabilen bir bebek arabası tercih etmelisiniz. 

Ayrıca eğer otomobilinizin bagajı küçükse, bebek arabasını da katlayıp bagaja koyduğunuz zaman çok yer kaplayacağını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu durumda tercihiniz az yer kaplayan arabalardan yana olmalıdır. Ancak otomobilinizin bagajı geniş ve yer kaplama konusunda sorun yaşamayacağınızı düşünüyorsanız, öncelikle arabanın kolay katlanabilme ve hafiflik kriterlerini göz önünde bulundurmanızı öneririz. Son olarak manevra kabiliyetini de araştırarak ve mümkünse yerinde deneyimleyerek doğru arabayı tercih etmeniz ileride pişman olmamanızı sağlayacaktır.

  1. Ana kucağı uyumu : Bebek arabalarında ana kucağı ve portbebe uyumlu olanları tercih etmek oldukça önemlidir. Bir bebek arabasını tercih ederken travel sistem almasanız dahi, ileride ana kucağı veya port bebe takmayı düşünürseniz; ana kucağı ile uyumlu olan markalara göz atmanız ileride sorun yaşamamanızı sağlayacaktır. Böylece, ilerde ana kucağı veya port bebeye ihtiyaç duyarsanız; bebek arabasını değiştirmeden yalnızca ana kucağı veya port bebeyi alarak sorununuzu giderebilirsiniz.


  1. Yağmurluk, ayak örtüsü, çanta, vb. aparatları : Unutmayınız ki bir bebek arabası yalnızca oturma ve taşıma ünitesinden ibaret değildir. Güneşli bir günde; bebeğinizle parkta dolaşırken aniden yağmur bastırdığını varsayılalım. Eğer bebek arabanızın yağmurluğu yok ise bu sizin için ciddi bir sorun yaratacaktır. Başka bir örnek verecek olursak; soğuk havalarda bebek arabanızın ayak örtüsü yok ise ayaklarını ısıtmak için ekstra tedbir almanız gerekecektir. Son olarak elinizin ulaşabileceği yerlerde bir suluğunun olması da örnek olarak verilebilir. Bu nedenlerden dolayı; bir bebek arabası alırken bu tarz aparatlarının olup olmadığını da incelemeniz ileride size ve bebeğinize fayda sağlayacaktır.


  1. Yatabilme özelliği:

Günümüzde çoğu bebek arabalarında yatabilme özelliği bulunmakta olup, tercihlerinizi yaparken mutlaka tam yatar pozisyona gelmesi ve sırt yaslanma yerinin farklı açılarda ayarlanabilmesi de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

  1. Tente uzunluğu ve kumaş yapısı : Bebeğiniz büyüdükçe baş kısmının tenteye sığmaması gibi bir durumla karşılaşmamak için, tente uzunluğunun yüksek veya ayarlanabilir olmasına dikkat etmek faydalı olacaktır. 

Son olarak ürünün yumuşak, pamuklu kumaş yapısı ve kumaşın hammaddesinin sağlığa uygun olup olmadığının araştırılıp, doğru tercihlerde bulunmanız bebeğinizin sağlığı açısından önem arz etmektedir.


Baby Baby'de bulunan tüm bebek arabaları için : Bebek Arabaları kategorimizi inceleyebilirsiniz. Diğer blog yazılarımız için sitemizi takip etmeyi unutmayın.

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.